ARCHITETURAL DESIGN​
ADRIAN SMITH + GORDON GILL (AS+GG)
DESIGN MANAGER
KUTLUTAN FİŞEKCİ
DATE
2014 - 2017
ARCHITETURAL DESIGN
ADRIAN SMITH + GORDON GILL (AS+GG)
DESIGN MANAGER
KUTLUTAN FİŞEKCİ
DATE
2014 - 2017

The Astana Congress Center was inspired by the fluid movements of the Golden Eagle or a “bürkit,” which is portrayed on the national flag of Kazakhstan. The structure’s tapered edges and sleek sweeping form also minimizes the scale and surface area of the building, reducing construction costs.

The center’s futuristic design features a state-of-the-art 3600 person auditorium, exhibition spaces, sponsor presentation areas, secure VIP and VVIP areas, associated press rooms, supporting offices’, and a dedicated parking garage. The center was designed to host significant events during the Astana International Exposition in 2017 as well as act as a hub for events future events in Astana Expo City, the planned legacy development for the exposition.

The center’s main entrance is accessed by the southeast plaza. Visitors will enter via a two-story atrium with required security checkpoints. World leaders to Astana and Kazakhstan attended the 2017 exposition and significant security measures have been implemented into the design. The entry atrium will also be accessible via two parking shuttles from the lower level. Beyond the entry points, a large three-story atrium with a skylight will be the main access to the auditorium and exhibition halls. The skylight floods the large space with natural indirect daylight.

Above the architectural treatment of the auditorium, various catwalks and riggings support the lighting, audio, and visual systems. Behind the stage, a double glazed wall system provides natural daylight and acoustic separation from the public spaces beyond the auditorium.

The interior walls and ceiling of the auditorium are sourced from custom-curved and -stained sustainably harvested wood in a medium to light tone and will be slatted as necessary for acoustic control. Custom curved panels are perforated for integration of acoustic control, necessary production equipment and fixtures, as well as a controlled mounting location for data and signage. As necessary, the frame and edges of the wall will be durable stainless steel. All mechanical systems are fully isolated in locations from ceiling. The stage is designed as a sculpted mass solid surface with wood floors.